porträttDet svenska ordet porträtt kommer från det början från det franska språket och betyder ”dra fram”.

Ett porträtt är en avbild av någon eller något. Ofta så associerar man ordet med en avbild av en människa.

Det är inte så konstigt att man tänker på en avbild av en människa när man hör ordet porträtt. Mycket konst är så kallade porträtt, det vill säga avbilder av kända människor, oftast kungar, drottningar och andra personer av hög börd inom adeln eller kungssläkten.

Många användningsområden för porträtt

Även idag är porträtt något populärt och man ska ha porträttbilder för körkort, legitimation, pass, och som profilbilder på olika sidor online. Det är dock en stor skillnad mellan porträttbilder idag och hur det var förr. När man målade en porträttbild kunde det ta timmar, och även dagar att fullborda det. När kameran sedan kom kunde man få sitta en väldigt lång stund för att ta en bra porträttbild. Idag kan man däremot ta hur många som helst på bara några sekunder. Moderna teknologiska produkter så som digitalkamera och mobiltelefonen har gjort att bilder snabbt tas och sprids. Det gör även att värdet på en bild sjunker avsevärt och idag har de inget värde medan förr var ett bra porträtt ovärderligt i pris.

När man talar om vad som är modernt så måste man tala om djur och porträttbilder på husdjur. Det är många fotografer idag som erbjuder möjligheten att ta porträttbilder på husdjur och marknaden har exploderat med djurbilder. Många husdjur har idag egna konton på många sociala medier. Allt drivet av en husse eller matte som älskar djuret i fråga.

Det är nästan omöjligt att tänka tillbaks och se hur dessa bilder har gått från att vara något dyrt, lyxigt och kungligt till att idag vara en del av vardagen. Det gör att man kan fundera på hur det kommer se ut i framtiden.